Att införskaffa en soffa på webben har många fördelar. Ofta erbjuds det mer förmånliga priser än i övrig handel, urvalet är stort, och framförallt kan man göra det i bekvämligheten från sitt eget hem. Men självfallet innebär detta också att man måste väga in en rad olika faktorer, och således vara säker på sin sak. Är er nya soffa tillräckligt bekväm? Vilket material föredrar ni? Hur mycket underhåll förutsätter soffan ni har valt ut?
Det finns många frågor att besvara – och det är just av detta skäl som vi har sammanställt soffguiden. Här finner ni information, tips och råd.
Dock, om ni fortfarande skulle känna er osäkra på er sak efter ni har gått igenom vår guide, så kan ni alltid kontakta vår kundtjänst på kundservice@husochhemma.se, så hjälper vi er vidare.
Sitthöjd – som löper vertikalt – avser måttet som sträcker sig från golvet upp till sittdynan (det vill säga översta skitet/ovansidan på sittdynan).
Sittdjup – som löper horisontellt – avser måttet som sträcker sig från den främre kanten på sitsen/sitsens ände, till ryggstödet. Ryggstödets totala stomme eller tjocklek räknas ej in i detta, ej heller ryggdynans tjocklek – utan sittdjupet avser endast den yta som går att nyttja när man sitter i soffan, oavsett om det är med eller utan ryggdyna.
Beroende på vilken slags soffa ni väljer, så kan dessa djup variera en hel del – vissa med större sittdjup, andra med mindre. Detta för att vissa designer ibland är ämnade att framförallt vara bildsköna och visuellt iögonfallande, medan andra prioriterar form och funktion.
Vi har dock som tumregel att vi erbjuder soffor som innefattar båda dessa egenskaper – men likväl kan det förekomma stora skillnader på de mått som erbjuds i vårt sortiment. Se alltid över mått i respektive soffas produktbeskrivning.
Tänk på detta som tumregler när det kommer till sittdjup:
– Desto mindre sittdjup er soffa har desto mer upprätt är sittpositionen – i regel.
– Ju större sittdjup innebär i regel desto mer utrymme för rygg och kropp att luta sig tillbaka.
– Använd måtten på dina befintliga möbler för att använda som referens när det kommer till valet av er nya soffa, innan beställning läggs. Dessa mått kan vara goda riktlinjer på hur mycket utrymme ni kan utnyttja, med reservation för till exempel material- och densitetskillnader (det vill säga hur mycket en soffa ger efter för tryck när ni sitter i den).
– Om ni har besvär med att stiga upp ur soffan, på grund av till exempel led- eller muskelaturproblematik, skall ni i regel ej beställa en soffa med låg sitthöjd, kombinerat med stort sittdjup (eller en soffa som är djupare än er nuvarande soffmöbel, om ni således är van vid denna).
– Likaså överväg om du skall ha ett rakt ryggstöd eller ett ryggstöd med en viss lutning – då ett lutat ryggstöd kan innebära en viss utmaning att stiga upp ur vid svaga/smärtande leder eller minskad muskulaturförmåga. Välj då istället en soffa med ett rakt ryggstöd, och åter igen med ett sittdjup som ej är avsevärt.
Det elastiska lagret som utgör sittgrunden – eller kortfattat fjädringen – står för en viktig del av komfortkänslan, följsamheten, och till dels samspelet med belastningen som sitsen utsätts för. Denna fjädring förekommer ofta som till exempel ”Nozag”- eller Bonellfjädring.
Nozag avser en enklare typ av fjädring, och i regel den mest förekommande sådan. Denna fjärdring kan vara förmånlig i produktionskostnad jämfört med andra typer, men förser er likväl med adekvat dämpning. Dock så betyder denna produktionsfördel att soffor med Nozag ibland kan erbjudas till förmånligare priser (självfallet beroende på design, storlek och övrigt material). Denna fjädring består i regel av vågformad, grov ståltråd.
Bonellfjädring tenderar att vara i stående position – inte olikt stående, breda spiraler – gentemot Nozagfjädring, som i regel monteras liggande (spänt) utöver sittgrunden. I Bonellfjädringen är dessa metallspiraler anslutna till varandra genom mindre fjädrar. Bonell betyder ofta anmärkningsvärd komfort och tålighet.
Stoppning avser ofta sittdynornas huvudsakliga utfyllnad. Vanligt förekommande typer av stoppning är bland annat kallskum, bollfiber och möbelvadd, samt dun.
Kallsskum utgör i många fall stommen av dynorna. Ju tyngre vikt innebär i regel desto fastare densitet, när det kommer till kallskum. Detta mäts i kg/m3. Kortfattat betyder en fastare dyna en mer tålig dyna. Dock kan en dyna med mer kg/m3 kännas hårdare än en dyna med förhållandevis mindre kg/m3.
Bollfiber och möbelvadd innebär ofta en mer mjuk och ”fluffig” karaktär. Detta material är i huvudsak baserat på syntetull.
Det som dock särskiljer bollfiber från möbelvadd, är att bollfiber består av ett antal nystade, mindre bollar – medan vadd inte har denna utformning.
Bollfiber håller i regel passformen bättre än syntetull, med förutsättningen att bollfiber puffas till, stundtals.
Dun anses vara en av de lyxigaste – och en av de förhållandevis mest kostsamma – typen av stoppningar. Den karaktäriseras av en mjuk, eftergivande och foglig komfort. Likaså här så måste kuddar och dynor som innehåller dun, puffas till – detta för att bibehålla passform och skick längre.
Om ni inte har möjlighet att besök vårt showroom/butik i Eskilstuna, så kan det vara svårt att fatta beslut om hur stor soffa ni bör inskaffa. Därför ber vi alltid er se över på måtten på den soffa ni är intresserad av – mått står specificerade i produktbeskrivningen av respektive soffa. Är det någon information ni saknar i produktbeskrivningen, eller om ni har andra måttrelaterade frågor, är ni varmt välkomna att ringa kundtjänsten på HusOchHemmas kontor, på telefonnummer 0390-10047, så skall vi göra vårt allra bästa för att vägleda er och göra ert beslut enklare.
Ett tips är att markera ut dimensionerna i avsett rum för den nya soffan (med förslagsvis tejp) utefter måtten som ni hittar på soffans produktbeskrivning, innan beställning.
Vidare så finns riktlinjen som kallas tredjedelsregeln; detta innebär att soffan längd skall motsvara två tredjedelar av väggen som den skall ställas emot.
Obs! Lägg särskild vikt på att också mäta och kontrollera så att soffans olika partier (till exempel höjd och djup) inte överstiger måtten på respektive dörrkarm som soffan skall förflyttas igenom. Nyttja också gärna detta råd när det kommer till entréer och eventuella hissar, med mera.
Det kanske verkar enkelt – det finns många olika slags soffor som tillgodoser många olika behov. Dock så kan ett stort urval av modeller också påverka ens beslutsförmåga – ibland finns det helt enkelt för mycket att välja mellan.
För att göra ditt val lättare så ägnar vi avslutandevis denna del av vår guide till att gå igenom vanligt förekommande sofftyper – det vill säga det första man bör ha en god uppfattning om innan man lägger sin beställning.
Hörnsoffa
Det här är en möbel som i regel är effektiv och enkel att möblera med – detta på grund av dess ofta anmärkningsvärda längd.
Hörnsoffan löper i två i olika riktningar som sammansluts av ett hörn. Ibland med ett parti längre/kortare än det andra, ibland inte (antingen ”V”- eller ”L”-form). Alltså kan en soffa av denna typ bestå av två partier som är jämnlånga, eller med olika längd.
En hörnsoffa inkluderar också ett flertal sittplatser, vilket gör den till en fantastisk familjesoffa. Fungerar även ypperligt som, till exempel, rumsavdelare.
En annan stor fördel med hörnsoffan är att den presenterar sig själv som en stor möbel, men tack vare dess ”V”/”L”-form så besparar den dig tomrum och outnyttjad yta mellan de olika partierna, till skillnad mot, till exempel, 2 stycken ordinära 3-sitssoffor utplacerade tillsammans i två olika vinklar.
Divansoffa
Påminner i utförandet om en hörnsoffa, med undantaget att den är utrustad med ett divan-parti (vilodel). En divansoffa präglas av också av detta skäl av stor komfort. Dessutom är dess designspråk av väldigt populär – och tidsenlig – skönhet. Divanpartiet tillåter dig att ta plats, med dess ligg-/vilodel, som ofta utgör ena sektionen av soffan (med eller utan ryggstöd på långsidan av dívan-partiet, beroende på modell) medan det andra partiet oftast utgör en traditionellt soffsektion.
Bäddsoffa
Denna slags soffa är lika funktionell som den är bekväm. Som namnet antyder så är soffans syfte mångsidigt; i soffans konstruktion, som ofta kommer i flersitsutförande, döljer sig det en bäddfunktion – alltså en säng, i de flesta fall utfällbar.
Dessa bäddar/sängar består ofta av en stomme, fjädring och något slags material som utgör plats för bäddmadrass – eller innehåller en befintlig bäddmadrass (antingen det, eller någon form av stoppning).
Recliner-soffa
Definitionen av vardagslyx. Utöver att recliner-soffan har manuellt eller elektriskt fällbara partier (mest förekommande är att dessa partier finns i var ände av soffan, men ibland också i mittpartiet, eller samtliga partier) så kompletteras den ofta av stora, mjuka sittplatser. Ofta erbjuds dessa soffor med klädsel av läder eller konstläder (beroende på modell och tillverkare).
I regel är det ryggpartiet, samt fotstödet, som regleras – från sittandes till liggandes position, med fördel i steglös funktion. Avkoppling prioriteras starkt i denna möbel.
Traditionella 2-, 3- och 4-sitsoffor
Dessa klassiska soffor definieras av en tidlöshet och pragmatism som gör dem oumbärliga. Deras benämning anger dess utförande: en soffa med 2 sittplatser, kallas helt enkelt för en 2-sitssoffa, likaså som en soffa med 3 eller 4 sittplatser kallas för 3-sitsoffa, respektive 4-sitssoffa.
Således skall en 2-sitssoffa lämpa sig för 2 stycken personer – med reservation för fler eller färre individer, beroende på till exempel kroppshydda eller ålder (beakta dock att storleksrekommendationen på en traditionell/klassisk soffa är en person per sittplats).
Dessa slags soffor kombineras ofta med annat möblemang, som till exempel fåtöljer eller pallar/puffar, i likvärdigt utförande. Klassiska flersitssoffor kommer också i en rad olika utföranden, med många olika material.
Vi använder cookies för att identifiera användare som unika men anonyma individer. Det hjälper oss att registrera antalet besökare samt ger oss statistik och information om hur många användare vi har på sidan och vad de gör. I vissa fall använder vi cookies även för att komma ihåg inställningar som användaren gör.