10% EXTRA Rabatt på utvalda sängar med koden "SOVGOTT10" 🤩

0390-10088
Kundservice@HusOchHemma.se

Fri frakt vid köp över 1000:-

100,000+ artiklar

Skötselråd Utemöbler

HemSkötselråd Utemöbler
SKÖT OM DINA UTEMÖBLER RÄTT!
Under årets behagliga säsonger bjuder vädret in till att spendera tid med vänner och familj ute i trädgården. Men även om dessa månader är få förunnade, och du förmodligen använder dina utemöbler endast några få månader om året, så blir dem exponerade för olika sorts väderlekar. Därför måste du sköta om dem på rätt sätt. Om du utgår efter skötselråden anpassade efter de olika material, som följer nedan, så är det ett stort steg i rätt riktning för att förlänga deras livslängd under långa, soliga dagar. Vänligen notera dock att solblekt tyg ej är giltigt som en reklamation, då detta slags material blir blekare vid direkt solljus.
Hela vårt sortiment inom Utemöbler & Utemiljö hittar ni HÄR!
GENERELLA SKÖTSELRÅD FÖR UTEMÖBLER 
Se till att du först och främst skyddar dina möbler när du kan; såsom att förvara de inomhus, eller under skydd för sol, regn och vind. Om möblerna utsätts för regn bör de stå i lutat läge för bästa avrinningsförmåga; det skadar heller inte att torka av möblerna efteråt.
De bör förvaras inomhus under vintern. Varför inte införa en rutin att underhålla dina möbler när de ställs ut, respektive in, för säsongen?
Och även om en gång är bättre än ingen, så är minst två underhållstillfällen per år verkligen att föredra.
SKÖTSEL AV OLJADE UTEMÖBLER I OLIKA TYPER AV TRÄ
Beroende på vilken typ av trä som din möbel består av så krävs olika skötselmetoder.
En gemensam regel är dock att alla träslag behövs – när tillfälle finns – tvättas av, bli torrt och sedan slipas (i förmån för att få bort flisor).
Efter detta skall möbeln oljas in (något som förhindrar att torrhet och sprickor uppstår, samt gör den resistent mot fukt), och detta skall ske i skugga; oljan får nämligen inte torka in för fort, då tillräcklig mängd olja måste hinna absorberas i träslaget.
Du behöver inte vara restriktiv med mängden oljan du använder. Efter att du har applicerat det på trät, så låt möbeln stå i några minuter innan du torkar bort överflödiga oljelager. Detta måste i regel göras två gånger om året – men beroende på väderlek, så som vid stark vind och sol, kan det behöva göras ännu fler gånger.
TEXTILENE
Teak eller aluminium gör ofta textilene sällskap i våra möbler. Men vad är då textilene? Det korta svaret är PVC-behandlat polyester; vilket betyder att det både är resistent mot blekning av direkt soljus (det vill säga att det är UV-behandlat), och att det också är vattenresistent.  Underhåll skall/bör ske en gång i månaden – det är så enkelt som att torka av tyget med en fuktig trasa.
Ibland kan saker och ting ställa till det – så som extra smuts, i form av till exempel pollen eller jord. Om detta händer så är den mest effektiva rengöringen att helt enkelt borsta bort det så fort som möjligt, sedan använda antingen vattenslang eller en mjuk borste tillsammans med såpa och vatten.  
AKACIA/HÅRDTRÄ
Utemöbler av akacia/hårdträ bör också oljebehandlas; speciellt om det skall behålla sin finish. Detta bör ske till och från, även under säsongen när möblerna används – då träslagen i sig inte är så feta av naturen. En bra tumregel är att behandling bör ske när säsong infaller, och därefter ett par gånger per säsong.
Vid nyinköp av möbler skall rikligt med olja först användas – det vill säga flera lager – för att så stor mängd som möjligt skall sugas upp av träslaget. Den överflödiga oljan torkas sedan av.
VITMÅLAD AKACIA
Vill man bevara sina möbler i gott skick, specifikt om de är tillverkade av akacia, bör man se till att torka dem tills de blir torra när man har råkat spillt någonting på dem, eller om träslaget har blivit utsatt för regn.
Möbelskydd är alltid en god idé (på så sätt motverkar man att sprickor i träslaget uppstår på grund av fukt).
Något som man bör skydda dessa möbler från är klor – då det i längden kan reducera och skada den skyddande ytan på akacia. Har du därför akaciamöbler som är placerade i närheten av till exempel en pool, bör du spola av möbeln en gång i veckan med klorfritt vatten.  
För optimalt skydd/skötsel av dina akaciamöbler bör de en gång om året rengöras med en skurborste samt en tvållösning som består av följande; 1 matsked flytande diskmedel som blandas ut med 1 liter vatten. Därefter skall möblerna sköljas två gånger samt torkas av med en trasa eller handduk. En enkel process som står för ett långvarigt skydd.
I regel är vitmålad akacia en aning känsligare än grundligt behandlade akaciamöbler.
KONSTROTTING
Få material är lika väl lämpat för det skandinaviska vädret som konstrotting. Inte nog med att materialet ej bleks av solljus, utan det tål också olika slags väder (man bör ändå förvara dessa möbler under överdrag/möbelskydd eller annat skyddat läge, för att generellt sätt förlänga livslängden och motverka slitage).
För att undvika smuts i fiberväven i konstrotting bör man också regelbundet rengöra det med till exempel såpa och vatten – även om andra milda rengöringsmedel fungerar som substitut.
ALUMINIUM/ROSTFRITT
Vad man kanske inte vet är att utemöbler i rostfritt stål och aluminium har gemensamt att de bör rengöras, med mild tvål och vatten, regelbundet.
Så här gör du: var inte restriktiv med vattnet, utan skölj noga och länge; detta speciellt om möblerna är i närheten av havet – då de kan utsättas för salt genom havsvindar. Det i sin tur kan resultera i korrosion i möblerna (bubblor och flagning i lack). Vidare bör du inte använda dig av högtryckstvätt, då det också kan skada ytan.
När det kommer till förvaring så se gärna till att möblerna ställs in under tak eller annat torrt utrymme. Tack vare aluminiums förhållandevis lätta vikt, är möbler av detta slag lätta att förflytta. Möbelskydd är också ett bra redskap att använda sig av, för att undvika slitage.
TEAK
Teakmöblerna du finner i Venture Designs utbud är certifierad trä, och har alltså inte skövlats från sårbar regnskog.
Teak är ett starkt träslag, där ett utav dess mest slittåliga egenskaper är att det innehållet mycket olja – något som minskar chanser för sprickor. Därför behöver heller inte träslaget oljas om lika ofta som andra typer av trä.
Men om du dock vill behålla en färsk, rik färg på träslaget så behöver en särskild olja fortfarande appliceras.
Se till att du torkar av ytan ordentligt – bort med smuts och damm som inte får fastna i oljan.  
Generellt sätt så bör möblerna inoljas innan första användning. Om du har ett bord som oljas in bör även undersidan av bordsskivan impregneras, för att vidare minska risken för att sprickbildning uppstår (den sida av bordet som blivit oljebehandlad har en tendens att svälla).
Ådringar och nyanser är unika för varje teakmöbel. Se därför till att ta hand om dem. Torka till exempel gärna upp spilld vätska, så fort som möjligt.
Håll också utkik efter svartmögel som dessvärre kan uppstå när träslaget utsätts för kraftiga väder och vindar.
AINTWOOD
Aintwood avvisar både fukt och mögel och är vädertåligt! Med andra ord är det perfekt framtaget, och lämpat, för utomhusbruk. Det är ingen hemlighet varför så många utemöbler använder detta material.
Men det finns fortfarande skötselråd som du bör ta till dig; såsom att undvika att placera varma objekt direkt på materialet – likaså skadar det inte att använda sig utav underlägg. Aintwood kan också få smältskador om glasobjekt lämnas i direkt solljus.  
Materialet aintwood kommer i två varianter – antingen borstad eller slipad; detta innebär att bör se till så att inte olja spills eller kommer i kontakt med materialet, med risk för att fläckar uppstår.
Så här rengör du aintwood på bästa, enklaste sätt: använd en fuktig trasa, såpa och vatten. Undvik rengöringsmedel i pulverform (då detta kan orsaka repor).
Aintwoods smältpunkt nås vid 60-70 grader.
STÅL/MESH
Stål och mesh är två material som är avvisande mot smuts och vätskor. Däremot behöver man vara uppmärksam på att vatten ska orsaka fläckar och rost. Se därför till att torka av ytan med en en mjuk fuktad trasa och såpvatten, för att undvika att materialet rostar. 
Om fläckarna eller rosten sitter för hårt rekommenderas en mjuk trasa fuktad i ren alkohol. Lösningsmedel får aldrig användas på lackerad eller ytbehandlad metall. Tänk på att underlaget som möbeln står på kan orsaka missfärgningar, var vaksam. Förvara möblerna torrt eller under möbelskydd.
BAMBU/NATURROTTING
Den största fördelen med detta naturmaterial är hur pass trendigt och iögonfallande det är, men detta på bekostnad av det slits lättare än andra material.
Placera framförallt rottingmöbler i torra utrymmen, då det inte är speciellt vädertåligt. Se också upp för starka skillnader i temperatur.
Enkel rengöring genom att använda en fuktig trasa.  
REP
Venture Designs sortiment erbjuder enbart kvalitetsspunna polyesterrep, och rengörs fördelaktigt med lätthet; dessutom avnjuter du långa perioder utan underhåll. Cirka 500-2000 timmar är möblerna behandlade för att klara innan de behövs rengöras.
När detta tillfälle så småningom dyker upp så rekommenderar vi såpa och vatten – för att sedan låta möblerna lufttorka.
Använd aldrig starka kemikalier eller högtryckstvätt för att rengöra repet! För svåråtkomliga ytor kan du istället försiktigt använda en liten borste.
DYNOR
Dynor skall självfallet inte lämnas utomhus när de ej används, och bör således alltid tas med in.
Smuts och fläckar hör dessvärre till vardagen, men tvätta då enbart med såpa och vatten – hellre än med högtryckstvätt eller dylikt.
Förvara dina dynor i en torr, skyddad miljö – en dynbox är till exempel ett ypperligt alternativ. På så sätt undviker du missfärgning och förlänger livslängden på dynorna.
Utsätts dynorna för väta kan man dessvärre inte göra en reklamation på andra eventuella skador som skulle kunna uppstå.
 
  • Tålighet och smutsavvisande egenskaper är två av akryldynornas starkaste sidor. Dessutom är de maskintvättbara, utan att dynorna krymper eller tappar färg.
  • Den skyddande ytan består genom att akrylen i dynorna går att återskapa.
  • Bomulldynor går alldeles utmärkt att tvätta, även för egen hand – dock så bör du ha i åtanke att vattentvätt brukar medföra att bomull krymper. Det bästa alternativet är därför möbelskum, som man helt enkelt sedan kan ta bort med hjälp av dammsugaren.  
  • Polyesterdynor är avvisande när det kommer till vatten och smuts, och bör rengöras genom dropptorkning och varsam handtvätt – det, eller möbelskum.
PAVILJONG/PARASOLL/PERGOLA
Ett vatten- och smutsavvisande tyg som bör rengöras med möbelskum, alternativt varsam tvätt för hand följt av dropptorkning. Det är viktigt att göra skillnad på vattentåligt och vattentätt – detta tyg är avvisande men dock inte vattentätt. 180g vatten tål taket, samt 160g vatten för väggarna.
Parasollskydd är en stark rekommendation när du inte använder ditt parasoll. Då är det mindre risk för att solblekning uppstår. Se dock till att parasollet är torrt innan du sätter på överdraget, för att undvika mögel.
Om ett parasoll inte används, skall det heller inte vara uppfällt. Traditionella parasoll (pelare mitt under duken) kan vara känsliga mot starka vindar; men hängparasoll är ännu känsligare – många gånger mer så.
Väggar och tak rekommenderas rengöras för hands, och tåler inte maskintvätt;
använd istället en vattenslang tillsammans med såpa.
Se till så att tyget alltid är och förvaras torrt, och undvik på så sätt mögel under vintertid eller när den ej används.
För att inte vinden skall skada din paviljong bör den fästas så stabilt som möjligt i marken. Men även om du har bra underlag så får du ha i åtanke att väggar och tak inte är rustade för extrema oväder.
Ta alltid in pergola, paviljong eller parasoll efter säsong. På så vis förlängs livslängden och minskar slitage i tyg.
Duken måste nedmonteras och förvaras torrt, även om man väljer att ha ställningen uppställd under vintern.
Varukorg
Cookies
Vi använder cookies för att identifiera användare som unika men anonyma individer. Det hjälper oss att registrera antalet besökare samt ger oss statistik och information om hur många användare vi har på sidan och vad de gör. I vissa fall använder vi cookies även för att komma ihåg inställningar som användaren gör.
Acceptera