REA - årets rea! Upp till 47% rabatt
Svea
Räntefritt upp till 12 mån
Kundtjänst
Maila oss

I följande guide erbjuder vi i korthet tips, råd och vägledning i hur ni skall sköta om er nya säng;
detta för att den skall bibehålla passform, motverka för djupa sättningar och ha en över lag god hygienisk standard.
En säng må vara tålig tack sitt syfte, men likt alla slags möbler så behöver den också omsorg. En välskött säng betyder en god natts sömn.

Vid eventuell montering

Även i detta tidiga stadie av ert sängköp finns det en del riktlinjer som man bör ha i åtanke.
Skydda golvet/underlaget där du monterar och följaktligen placerar ut sängen. Möbeltassar är en lösning som är förhållandevis snäll i kostnadsväg, och en utmärkt kompletterande försäkring som gör att sängbenen är skonsammare mot ditt golv. Använd helst inte möbeltassar som en fästes spik, då detta kan skada sängbed av olika träslag. Gjutna gummimöbeltassar, eller av typen som fästes med tejp, är med fördel en mycket bättre lösning.

Utöver att du skyddar ditt golv/underlag mot slitage och skavanker med möbeltassar så reducerar du också kraftigt risken för att missljud förekommer – det vill säga att det knakar eller knarrar i sängbenen när sängen belastas. Möbeltassar ger i stället en mjukare avlastning och påverkar således integriteten av virket i benen.

Vid montering utav sängen, är det en god idé att vara två stycken för att underlätta vändning utav bottnar med ben på samt när man trär på fodralet på resårmadrass.

Sängens olika beståndsdelar och madrasser – så gör ni

Bäddmadrassen är förmodligen den delen av sängen som behöver mest underhåll. För att bibehålla passform, jämn tryckfördelning, och således undvika djupa eller ojämna sättningar (nedsjunkningar), så skall och bör du vända på bäddmadrassen minst 1 gång i månaden – justera madrassen så att ovansida blir undersida, och huvudände blir fotände. Gör du detta resulterar det i en jämnare tryckfördelning när ni sover på madrassen. Dessutom så tillför denna metod luftspalter i vadden (materialet i madrassens stoppning och struktur) så att passformen och tjockleken bibehålls avsevärt längre.

Att investera i en ny bäddmadrass efter en viss tid är också ett alternativ, om än en kostnad – detta kan du göra för att påverka känslan av madrassen, och nollställa eventuellt slitage på din gamla bäddmadrass. Men som sagt, om du ser efter din bäddmadrass med föregående råd, så förlänger du dess livslängd och densitet.

Många av våra sängar erbjuder medföljande madrasskydd, något som också bevarar livslängden på madrassen. Om fallet skulle vara så att ni ej har madrasskydd, eller om befintligt madrasskydd skulle gå sönder, rekommenderar vi starkt att ni införskaffar ett nytt.

Skötsel av säng – så här gör ni

Kontinentalsäng definierar en säng som är uppbyggd i många olika lager – detta för att sängen skall kännas mer perceptiv när du ligger (och rör på dig) i den. Tack vare dess många lagers sammansättning så bibehålls en mer foglig sensation än till exempel en ramsäng, som kan kännas mer bastant. Dock skall man inte tolka detta som att en kontinentalsäng är svagare än en ramsäng. Fundament må vara fastare, men det består av färre lager än en kontinentalsäng, och kan således vare svagare eller starkare, beroende på modell och tillverkare. Det är snarare preferenser och känsla som avgör valet av vilken slags säng ni skall välja.

En säng erbjuds också i olika grader av fasthet – mjukare respektive fastare hårdheter. För att lära dig mer om detta kan ni besöka Sängguiden, där vi utförligt går igenom generella riktlinjer som kan underlätta när ni skall välja fasthet.
Sättningar kommer att uppstå, detta är helt naturligt och viktigt för att sängen skall forma sig efter er kroppstyp – hårdhetsgraden påverkas ej av detta.

Men för djupa/ojämna sättningar är också en indikation på att sängen kan vara misskött. Likaså här bör ni följa rådet att vända på bäddmadrassen (den översta madrassen) minst 1 gång i månaden, resårmadrassen 2 gånger i kvartalet samt underbottnar 1 gång per år.

Ramsängen har en likartad skötsel. Vänd på bäddmadrassen, per standard, minst 1 gång i månaden. Men vi lägger tyngd på att ni även bör rotera/vända på själva ramsängen, 1 gång per år.
Ställbar säng faller också in i led med rotation och vändning av bäddmadrass minst 1 gång i månaden, men eftersom denna typ av säng också ofta har mekanik – eller rörliga delar och leder – skall dessa också underhållas, genom att lämpligt smörjmedel appliceras på dessa komponenter. Antingen det, eller silikon.

Rengöring av din säng

Eftersom man perspirerar/svettas en stor andel under nattens gång och under sömn, så kan odörer, smuts och skavanker uppstå inom sin tid. För att rengöra och underhålla sängens olika beståndsdelar skall du använda textilschampo – dock enbart för bäddmadrass och de delar som består av möbeltextil/möbeltyg – till exempel vanligt förekommande på sidorna av resårmadrass (beroende på modell och material). Avtagbar klädsel tvättas som det anvisas i respektive säng.
Komplettera också detta med dammsugning. Gärna med ett möbelmunstycke.
Regelbunden vädring av säng/sängkläder är också att föredra.

Varukorg