REA - årets första rea! Upp till 47% rabatt
Svea
Räntefritt upp till 12 mån
Kundtjänst
Maila oss

Skötselråd för Mattor

Hur Du Sköter Om Din Matta i 9 Steg

För att hålla din matta i toppskick och bevara dess skönhet över tid krävs rätt skötsel. Här är nio oumbärliga skötselråd för dina mattor:

1. Regelbunden Dammsugning:

För att avlägsna damm och små partiklar som kan tränga in i mattans fibrer är regelbunden dammsugning och/eller borstning avgörande. Använd dammsugare med justerbart munstycke och en mjuk borste för att skonsamt vårda mattan.

2. Vänd Mattan Regelbundet:

Förhindra ojämnt slitage genom att vända din matta (om möjligt) regelbundet. Det hjälper till att fördela slitaget jämnt över hela ytan.

3. Skydda mot Solblekning:

Långvarig exponering för direkt solljus kan bleka mattans färger. Placera dina mattor på platser där de inte utsätts för starkt solljus, eller använd gardiner och persienner för att minska exponeringen.

4. Hantera Fläckar Omedelbart:

Olyckor händer, och när de gör det är det viktigt att agera snabbt. Torka bort fläckar omedelbart med en ren trasa och en mild rengöringslösning som är lämplig för mattmaterialet.

5. Använd Mattunderlägg:

Mattunderlägg hjälper till att minska friktionen mellan mattan och golvet och skyddar både mattan och golvet från skador. De är särskilt viktiga på hårdare golv som trä eller kakel.

6. Vädra Mattan:

Vid möjlighet, vädra mattan utomhus eller använd bikarbonat för att fräscha upp den inomhus.

7. Använd Bikarbonat för Extra Fräschör:

Pudra mattan med bikarbonat, låt det verka och dammsug sedan för att neutralisera dålig lukt.

8. Professionell Rengöring:

Planera för professionell rengöring minst en gång om året för att hålla din matta fräsch och hygienisk. Professionella rengörare har rätt utrustning och kunskap för att ta hand om olika mattmaterial.

9. Rulla Upp och Förvara Vid Behov:

Om du har mattor som inte används, rulla upp dem ordentligt och förvara dem på en sval, torr plats. Detta förhindrar eventuell skada och håller dem i bästa möjliga skick.

Hur kan man rengöra mattor hemma?

Dina mattor går igenom mycket – från brödsmulor och smutsiga strumpor till kaffespill och allmän smuts. Att vårda dina mattor regelbundet är inte bara bra för att bevara deras skönhet utan också för en hygienisk inomhusmiljö. Här är några enkla och effektiva sätt att tvätta och sköta dina mattor hemma:

Tvätta Mattan i Tvättmaskin

Många mattor har tvättråd på undersidan. Om symbolen visar en balja med vatten och en temperatursiffra kan du troligtvis tvätta den i tvättmaskin. Läs dock alltid tvättråden för att vara säker. Använd ett flytande tvättmedel eller speciellt mattschampo.

Handtvätt

Mattor som tål handtvätt har en symbol med en balja och en hand. Du kan tvätta dem i en balja, badkar eller till och med utomhus på en ren presenning. Använd en borste eller svamp och arbeta upp ett skum med tvättmedel för att lösa upp smutsen.

Tvättmedel & Redskap

För handtvätt behöver du inte avancerade redskap. En dammsugare, en balja, borste eller svamp och tvättmedel är allt du behöver. Det går bra att använda vanligt diskmedel eller mattschampo.

Förberedelser Innan Handtvätt

Innan du börjar handtvätten, dammsug båda sidorna av mattan för att avlägsna grov smuts. Om du har husdjur, använd ett borstmunstycke för att ta bort hårstrån.

Handtvätta i Balja eller Badkar

Lös upp tvättmedlet i ljummet vatten och låt mattan bli helt genomblöt. Arbeta upp ett skum och låt mattan ligga i tvättvattnet i fem minuter innan du sköljer av den noggrant.

Handtvätta Utomhus

Lägg mattan på en ren presenning utomhus. Häll ljummet vatten i en hink med tvättmedel, använd en borste eller svamp för att skapa ett skum och låt mattan ligga i tvättmedlet i fem minuter. Skölj noga och låt mattan torka.

Låt Mattan Torka Ordentligt

Efter tvättning, oavsett om det är hand- eller maskintvätt, är det avgörande att mattan torkar helt. Placera den på en torkställning utomhus eller använd en fläkt inomhus för att påskynda processen. Se till att båda sidorna är torra innan du placerar mattan på golvet igen.

Genom att investera lite tid och omsorg i skötsel kommer dina mattor att förbli en inbjudande del av din heminredning och ge komfort och skönhet i många år framöver. Ta hand om dina mattor, och de kommer att ta hand om dig!

Hos HusOchHemma hittar du ett stort urval av mattor. Utforska vårt sortiment nedan!

Previous Post

Kreativa Förvaringslösningar

Next Post

Matbordstrender 2023

Varukorg